Interviews 67974_10201787943512578_1591682623_n
Interview met Suzuki rijder Harri Kullas

67974_10201787943512578_1591682623_n

Onlangs hadden onze collega’s van Mx World het  voorrecht om een ontspannen interview met de jonge Fin Harri Kullas bij te wonen.
Kullas die in 2012 zal uitkomen op de MX2 Suzuki is één van de rijders die het potentieel heeft om beter te doen dan plaats 9 in 2011.

Wie is Harri Kullas voor de buitenstaander?

“ Ik ben geboren in Finland. Ging er naar de kleuter- en de lagere school, maar mijn ouders komen oorspronkelijk uit Estland. Mijn ouders wilden al van bij mijn geboorte dat motorcross zou rijden, dat is ook tevens de reden waarom ze me noemden naar mijn vader. (Hij is een voormalig MX-rijder. Red.) Toen ik jonger was heb ik allerlei verschillende sporten zoals voetbal, basketbal, tennis, ijshockey beoefend. Maar toen ik motorcross probeerde, besefte ik meteen dat dit de sport is dat ik het liefste wilde gaan doen. In het begin reed ik gewoon in de buurt met wat vrienden en vanaf mijn 7 jaar kreeg ik dan een nieuwe 50cc KTM”.

Het is voor gelijk welke rijder om het te maken in de Grand Prix maar voor iemand uit Finland is het denk ik nog moeilijker? Want Finland is niet echt een MX land hoe kom je dan in de beter teams terecht

“Ja, het is heel moeilijk om in de GP’s aan de bak te komen voor iemand uit Finland. Het grootste probleem is dat het vanuit Finland duur is om te reizen want je moet tot op vandaag nog steeds de boot nemen om naar hier af te zakken. Het is moeilijk en duur voor de ouders om hun job en de school te combineren om naar veel wedstrijden af te zakken. Toen ik jonger was  was ik vooral actief in Estland en Letland. Daar hadden we veel wedstrijden van een kwalitatief hoog niveau, en er waren ook erg goede rijders, die maakte me sterker en sneller. Tijdens de winter reed ik met spikes en na de sneeuw had ik bijna elk weekend races in Estland of Letland. Ik  was altijd met mijn vader op pad en hij heeft me steeds weten te stimuleren. Hij trainde me als een professional al vanaf  ik 10 jaar was. Door deze aanpak kon ik me steeds verbeteren in de wedstrijden zo ook in de Europese wedstrijden. Ieder jaar analyseerden we ook wat en waar het fout ging en waar ik nog moest aan werken . Veel mensen denken dat ik geen jeugd heb gehad, maar die heb ik wel degelijk gehad hoor! Ik had ook veel vrije tijd met mijn vrienden, natuurlijk moest alles worden gepland en dan gaan dingen gewoon soepel zonder extra druk.”

Veel rijders moeten een beroep doen op persoonlijke sponsors om door te groeien in de mx. En dit alleen maar om zich als rijder te kunnen focussen op racen, en om naar de races toe te leven zonder die druk. Is dit werkelijk waar, en is dit uw geval ook zo?

“Na de economie crisis is geld nog belangrijker in de motorcross. Sommige teams hebben geen geld om het hele jaar het team draaiende te houden, dus moeten ze rijders zoeken die met inbreng van hun eigen sponsors dit gat kunnen dichten. Hiermee bedoel ik als je een top 5 rijder bent, heb je een goed salaris. Wanneer je pas komt aankloppen en dit tot je bijna top10 bent dan kun je een goed salaris  nog wel vergeten of je moet dan kans maken om op zijn minst plaats te nemen in een  “gratis team”. Maar als rijder buiten die top 10 dan moet je toch meestal zelf betalen om in een team te mogen aantreden. Ik heb geluk had ook met deze feiten, mijn eerste team, team Gariboldi nam me in hun rangen en lieten me rijden in de GP’s. In dit eerste jaar kon ik hen gelijk overtuigen van mijn inzet, en slaagde ik er ook in al enkele goede resultaten voor de toekomst te maken. Na het goede eerste jaar kreeg ik al een beter contract, en dan gaat het steeds beter natuurlijk.”

Voor 2012 heb je contract ondertekend met het Factory Suzuki MX2 Team, het ex team van Ken Roczen. Hoe is deze  deal tot stand gekomen, en hoe voelt het om bij zo’n goed team te kunnen starten?

“Ik voel me echt geweldig op het moment! Ik rijd in één van de beste Factory teams uit de paddock, dat geeft een supergoed gevoel. Er is een grote bemanning, die veel werkt en ze willen me helpen om nog beter en sneller te rijden in de toekomst. Het team heeft goede resultaten laten boeken in het verleden, dus ik weet dat ze echt top professioneel werken. Wanneer het seizoen ten einde loopt, begin je te kijken naar de keuzes die je hebt en om de beste deal voor volgend jaar te krijgen. Ik sprak met vele teams, waaronder Suzuki.”

Wat zijn uw verwachtingen voor het seizoen 2012?

“Natuurlijk wil ik elk jaar betere resultaten maken en dichter bij de absolute top horen. Maar om toch een plaats te zeggen ik wil in de top 5  eindigen voor 2012. Het gaat niet gemakkelijk zijn, maar ik ben hard aan het werk om dat te verwezenlijken!”

Je twee eerste MX2 seizoenen zijn geweldig, en zeer consistent. Jij bent één van die rijders die net onder die top 5 top 10 aanleunt. Waar voel je het verschil tussen die vaste plaats in de top 5 en zelfs winnen, want winnen komt ook steeds dichterbij, maar nu nog niet helemaal dicht genoeg om  een GP te winnen! Is het de mentale druk of is het opleidingsniveau, of fitness, wat je nog tekort hebt om door te stoten wat is het denk je zelf?

“Ik denk dat in het geval van Herlings, Roczen etc, je naar het verleden moet kijken, toen ze echt jong waren. Zij hadden reeds een team rondom hem om zich te ondersteunen, en ze hadden ook de gelegenheid om het hele jaar rijden zonder de sneeuw. Ik denk dat dit een van de redenen is waarom ze zo sterk zijn op zo’n jonge leeftijd. Natuurlijk moet je veel kunnen trainen, tijd doorbrengen op de motor en steeds gefocust blijven op de cross. Als u geen goede fysieke conditie hebt dan ben je niet in staat om het 40 snelle minuten vol te houden. Het is altijd ook afhankelijk van de persoon, sommige hebben meer training nodig en anderen dan weer wat minder. Van mijn kant, heb ik veel  training gedaan en voel dat ik het nodig heb en  zodoende blijf ik het steeds doen, in de hoop om door te stoten naar de top op een dag.”

Is je programma om door te stoten naar die absolute top veranderd? Ga je de trainingen aanpassen?

“Ik heb met mijn vader en trainer gesproken over wat we moeten doen,of om te wijzigen waar nodig om door te kunnen stoten naar het podium volgend jaar. We hebben een  schema opgesteld dat we strak gaan volgen, en kijken hoe het loopt. We kunnen ten alle tijden ingrijpen.”

Motocross is een harde sport, wat voor soort trainingsroutine heb je? Doe je elke dag iets of is er tijd voor rust? Beschikt Harri Kullas over een trainer? Hoe ziet een normale week buiten het seizoen eruit, en hoe zit het in het seizoen?

“Ja, de meeste piloten hebben een trainer. Ook veel rijders hebben hun ouders dichtbij hen, zoals ik dat doe. Ik besteed een groot deel van de tijd met mijn vader en doen dingen samen. Tijdens het seizoen gaat de meeste tijd uit naar trainen, het is een ander soort van werken. In het tussenseizoen is er de race in het weekend, dan neem ik de volgende dag vrijaf, en doe ik normaal gesproken nog wat training in het midden van de week,  en dan moeten we al beginnen met de voorbereidingen op de volgende race. Buiten het seizoen is het weer anders. Sommige rijders starten al na een maand met trainen. Normaal gesproken neem ik een paar weken af, want het seizoen is zo lang en dan is het goed om te ontspannen en heb ik een aantal vakanties en kan ik erg genieten van de andere dingen naast het trainen. Ook plezier maken met vrienden, lekker eten en veel lekker lang uitslapen.”

Wat zijn uw toekomstige doelen? Neem je genoegen met je deelnames in het WK of wil je naar de USA om daar je kans te wagen?

“Toen ik jong was mijn droom om te racen in de Verenigde Staten. Ik hou er ook van om te racen in het WK, dus ik ben nu gericht om het er in het WK zo goed mogelijk te doen, en zien we wel wat de toekomst brengt.”

Harri mogen we je bedanken voor dit leuke interview, en hopen met je mee dat je volgend jaar mag doorstoten naar de absolute top in de MX2.

“Jullie zijn bedankt voor de steun, om mij en Finland te steunen in de lange weg die we hebben afgelegd in de MX”

Bron: Geert Gelaude

Geef Uw Reactie

Reacties

About the author

Related Post

Leave a comment