Interviews b2ap3_thumbnail_Kras
Exclusief gesprek met Mike “Kogel” Kras!

b2ap3_thumbnail_Kras

We kennen allen de 25 jarige uit Fijnaart afkomstige Beursfoon Suzuki rijder. Mike is al enige jaren één der grote smaakmakers in het ONK, EK, enkele WK wedstrijden, en in tal van Supercross wedstrijden.

Na een lange stille winter, waarin hij een operatie aan beide armen heeft ondergaan en overtuigend de Supercross van Goes won, was het voor ons meer dan duidelijk ”Kogel” maakt een erg sterke comeback!

Maar kent het grote publiek Mike Kras ook zoals een paar insiders hem kennen? Mike heeft er een laatste training opzitten bij Stevens personal training en is klaar om naar Spanje af te reizen. In de regio van Lloret de Mar zal het team de laatste hand leggen aan de afstelling van de motoren dit ter voorbereiding op de eerste wedstrijden. Reden te meer om hem eens een paar prangende vragen onder de neus te schuiven.

Hoe verliep jou winter? 

Mike Kras; “Mijn winter is vrij kort geweest. Na mijn operatie ben ik terug begonnen met rijden maar het weer valt tegen dus we zijn meestal op 1 baan aangewezen die een beetje in de buurt is. Maar tot nu toe verloopt alles vlot en het vooruitzicht om naar Spanje te trekken voor een 14 tal dagen zie ik wel zitten. Tevens heb ik tijd genomen om samen met mijn broer dingen te doen want ik zie hem al zo weinig tijdens het seizoen. Hij is mijn beste vriend en daarom probeer ik dan ook tijd vrij te maken voor hem als die er is.”

Je zit nu al wat jaren bij het Beursfoon Suzuki team, het bevalt je er blijkbaar erg goed. Hoe is de werking in het team en zijn er veranderingen voor aankomend seizoen?

M.K; “Sinds 2010 ben ik in het Beursfoon team en het bevalt me goed, alles werkt super. John, (John Beijer manager van het team n.v.d.r.) behartigd mijn zaken en zorgt dat het materiaal altijd 200% is. Ik hoef alleen te zorgen dat ik klaar ben om alles te geven en inzet tonen door de week en op de wedstrijden. Mijn  waardering is dan ook groot ten opzichte van John want hij doet het steeds met de glimlach. Ja ik ben echt blij met alles wat John voor me doet. Verder heb ik een nieuwe monteur, Rudy Bruurs heeft jaren voor het Champ KTM team en wijlen  Jan de Groot zijn Kawasaki Factory team gesleuteld. Rudy weet dus precies hoe het moet! Ook van het 2takt verhaal weet hij meer af dan de meeste andere monteurs. Ik ben dan ook super gelukkig om met zo’n ervaren monteur te mogen werken.

Afgelopen jaar werd je 4de in de eindstand van het EMX250. Een heel mooie prestatie, en doet dus verhopen op een nog betere uitslag dit jaar, maar je maakt de overstap naar de nieuwe EMX300 categorie waarom?

M.K.; “Met de regelgeving die de FIM en MXGP promotor Youthstream hanteren ben ik verplicht om het de MX2 achter mij te laten. Ik ben geboren in 1988 dus heb ik geen andere keuze dan de overstap te maken.  John heeft erg graag een MX2 rijder in zijn team in het belang van de sponsoren. Maar met de komst van deze nieuwe categorie is er dus voor mezelf en het team een nieuwe uitdaging in de vorm van het EMX300.”

Na je winst in Goes was je dubbel gemotiveerd om af te zakken naar het Deense Herning alwaar er één van de grootste Super cross wedstrijden werd gehouden hoe verliep jou weekend daar?

M.K.; “In Goes ging het precies zoals ik wou. Van start tot finish op kop rijden, al weet ik dat dit niet altijd mogelijk is. Ik was me ook bewust dat het in Herning veel  moeilijker ging worden dan in Goes. Als je de namen  op de deelnemerslijsten zag dan weet je het wel denk ik! Maar ik kon toch telkens tijden in de top 3 laten optekenen, dus mijn rondetijden waren echt strak. Toch had ik in beide finaleheats af te rekenen met de nodige. De sfeer was er top, je merkt dat het daar echt een super evenement is. Heb derhalve dan ook laten verstaan dat ik volgend jaar zeker wil terug komen.’’

Naast het EK welke races staan er nog op jou programma?

M.K.; “Hoofddoel blijft natuurlijk het Europees kampioenschap, ben echt benieuwd hoe die nieuwe klasse zal zijn. Daarnaast is het ONK voor het team heel erg belangrijk. Hier kom ik op de zwaardere 450 aan de start in de MX1. Verder zal ik ook in het EK open starten op de 450cc. Een druk gevuld programma lijkt het me, of niet?’’

Wat is jou doel dit jaar en de komende jaren in de motorcross?

M.K.; “Persoonlijk zou ik heel erg graag tot einde carrière bij het Beursfoon team blijven! Wat ik dan ga rijden, of op welke motor en in welke klasse laat ik aan John over aangezien hij de drijvende veer is binnen het team. Hij voelt perfect aan welke richting het team moet uitgaan en zal dit steeds in overleg doen met de sponsoren en ons! Maar ik volg hem in zijn doen en laten zoveel is zeker.”

Wie zijn jou voorbeelden of naar wie kijk je enorm op?

M.K.; “Mijn grote voorbeeld is en blijft mijn vader! Een zéér hard werkende man die altijd alles gedaan heeft om mij en mijn broer de beste jeugd te geven die mogelijk was. Als ik later ook zo’n geweldige vader kan zijn voor mijn eigen kinderen,  dan is het een heel mooi vooruit zicht.”

Wie wil je nog bedanken?

M.K.; “Ten eerste wil ik mijn ouders en vooral me moeder bedanken. Zij regelt al mijn privézaken en niks is haar teveel. Er is dan ook niemand die mijn moeder kan vervangen zoveel is wel duidelijk. Daarnaast heb ik erg veel te danken aan John ook hij is een belangrijke schakel in dit alles. En natuurlijk mijn broertje.  Hij is zoveel meer dan enkel een broer hij is mijn beste vriend. Ook Bobby Stevens wil ik bedanken om me steeds te pushen tijdens de fysieke trainingen die ik bij hem doe.”

Wat heb jij al altijd willen vragen en aan wie?

M.K. ; “Ik heb zoveel vragen, maar daar kan ik beter over zwijgen want dan krijg je toch maar al dat gezever en geroddel. En dat is iets wat ik kan missen als kiespijn, het loopt momenteel allemaal lekker en dat is het allerbelangrijkste. Ik zet me elke dag voor de volle 100% in voor mijn sport dus weet ik perfect wat ik er voor doe en wat ik er vooral voor laat staan. Ik denk dat dit genoeg zegt over hoe ik met mijn sport bezig ben. En vragen, ja iedereen heeft die wel, soms is het beter te zwijgen denk ik dan.”

De eerste confrontatie in de nieuwe categorie EMX300 is in het Bulgaars Sevlievo, een harde technische baan. Veel tegenstanders zijn nog niet gekend maar deze zullen langzaamaan bekend worden. Het vermoeden is dan ook dat er in de loop van het kampioenschap nog wel enkele rijders de overstap zullen maken. Dit zal voor de Beursfoon rijder geen invloed hebben op zijn prestaties want hij lijkt ons nu reeds klaar om op 20 april eerstkomend vol voor de overwinning te gaan! Wij wensen Mike Kras dan ook alle geluk en die Europese titel  toe,  er rest me enkel nog om ‘Kogel’ te bedanken voor de medewerking aan dit leuke interview.

Tekst; Geert Gelaude/Motorcrossnieuws.com

Foto; Mike Kras

Geef Uw Reactie

Reacties

Tag

About the author

Related Post

Leave a comment